Wat is MS

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel, dat bestaat uit de hersenen, de oogzenuwen en het ruggenmerg. De naam Multiple Sclerose verwijst naar de veelvoorkomende (multiple) verhardingen (sclerose) in het aangetaste weefsel.

MS is geen Spierziekte!

Er wordt wel eens gedacht dat MS een spierziekte is, maar dit is onjuist. Het is wel mogelijk dat door de beschadigingen in het centrale zenuwstelsel door MS, patiënten hun spieren niet meer of moeizamer aan kunnen zetten tot bewegen. MS is één van de meest voorkomende neurologische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Het is een chronische ziekte, dat wil zeggen: een ziekte die niet meer overgaat en ook nog niet te genezen is.

Wanneer en hoe openbaart MS zich?

De eerste ziekteverschijnselen openbaren zich meestal tussen het 20e en 40e levensjaar, maar kinderen kunnen ook MS krijgen. MS komt twee- tot driemaal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en de ziekte openbaart zich bij vrouwen vaak op een jongere leeftijd dan bij mannen. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 90% van de Nederlanders wel iemand kent met MS. De ziekte Multiple Sclerose treft ons allemaal.

MS komt meer voor in gebieden met een gematigd, koel klimaat dan in tropische streken en komt ook meer voor bij mensen van Noord-Europese afkomst dan bij bijvoorbeeld Afrikanen en Aziaten. In Nederland hebben meer dan 16.000 mensen MS, wereldwijd zijn dit 2,5 miljoen mensen. Dit aantal blijft groeien, want voor MS is geen geneesmiddel. Er is tot nu toe geen oplossing.

Ziekteverloop

Het beloop van MS is vaak grillig en onvoorspelbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld patiënten die enkele malen problemen met hun gezichtsvermogen hebben gehad, hiervan herstellen en hun verdere leven geen last meer hebben van de aandoening. Daar staat echter tegenover dat er ook patiënten zijn die binnen enkele jaren zo geïnvalideerd zijn geraakt, dat ze gebruik moeten maken van een rolstoel.